A-hinder med hjälp av (k)RAM

Jag har länge varit sugen på att testa metoden med "ram" för att få hunden att ta kontaktfältet på A-et. Har inte hittat information om detta och var inget sugen på att betala för en instruktionsvideo med tull från USA. Därför låg träningen på hyllan tills nu och jag satte igång träningen utan att ha fått mer information än att hunden ska trampa i ramen.

Därför har jag utvecklat metoden till min egen och tänkte här ge en kort beskrivning av hur jag gjort och tänkt med ramen eftersom några frågat! Detta är kanske inte i närheten av vad den ursprungliga metoden går ut på, men jag får väl kalla den (k)RAM. (Kit Rusar Aet Megafort) :P
Träning

1. Hunden får belöning när den är i ramen, jag klickade hunden att vilja vara i ramen och belönade med godis. Detta steg går fort om du har en operant tränad hund som fått tänka tidigare.
2. Ta lite ansats mot ramen och belöna
3. När steg 2 funkar enligt kriterierna, speed-bump på lagom ansats (largehund ca 6 fot) innan ramen och ta sats för att komma med fart in i ramen. Belöna först I ramen.
4. Upprepa steg 3 men belöna EFTER ramen när hunden trampat i ramen med ett ordentligt kliv. Din tajming börjar bli viktig, om hunden hoppar över ramen 3 ggr på raken, backa tillbaka till steg 1.
5. När detta fungerar tillfredsställande: lägg ramen på ett lågt A-hinder.  Lyft upp hunden på nedfartens övre del och släpp, hunden ska trampa i ramen och få belöning- jag belönade med leksak efter eftersom min hund älskar leksaker framför godis.
6. När detta fungerar: dags att avancera för att inte ligga kvar för länge på lågt A-hinder. Höj A-hinder något och börja ta A-et från början med ansats. Belöna BARA när hunden tar ett språng i ramen. Om hunden hoppar över, förbli tyst och prova från början. Om hunden gör fel tre gånger på rad-gör en paus, fundera på att backa i träningen. (Detta är vanligt sunt förnuft- jag låter aldrig mina hundar göra fel en fjärde gång)
7. Tänk på att A-et är ett slitsamt hinder. Jag brukade ta max 7 A-hinder vid varje träningstillfälle.
FILM
Filmen visar från steg 6. Innan jag filmade hade Kit tagit ramen på lågt A-hinder 2 ggr innan jag avancerade.
Steg 1-5 gjordes på 2 träningar a´5 minuter.
OBS! detta är individuellt och beror på en hel rad faktorer såsom din och hundens vana att arbeta operant
Jag får återkomma med vidare steg och resultat längre fram- vet inte hur jag kommer utveckla det hela, har dock en målbild i huvudet och det är att Kit fortsätter att göra A-et som hon gör de sista tre repetitionerna på filmen på fullhöjd och utan ram- på tävling! Men det är långt dit!
Detta är för mig det bästa med att vara hundtränare- att få klura!!

Lycka till med din hund!
Veronica, xlntdog

Kommentarer
Postat av: Åsa o Lovis

Perfekt, hade tänkt använda denna metod på Kaia (som blir en långsprungen mediumhund med studs under tassarna) men precis som du haft svårt att hitta steg för steg info. Nu ska jag bygga ram! Har du tips på det? rör och hörnbitar bara eller?

2011-09-10 @ 09:35:19
URL: http://www.toktassarna.com
Postat av: Åsa o Lovis

Namnet fungerar lika bra för oss :)

2011-09-10 @ 09:36:49
URL: http://www.toktassarna.com
Postat av: Maria

Söta Kittekatten, hon är ju bara för go när hon tänker. Jag tycker namnet passar kanonbra. Syster Yster vill komma på träning också ;)

2011-09-10 @ 17:55:43
URL: http://finnbogarden.se
Postat av: Sandra & Keep

Nej vad roligt!

Tycker metoden verkar bra och Kit går verkligen super.Jag ligger ju i valet och kvalet att ha runing på balansen (vi har börjar flera gånger men knappt kommit över de inledande stegen, matte är feg). Men om man kör det så lägger man massor av tid på balansen och nästan inget på A-hindret, då man lite förväntar sig att hunden ska kunnat ändå.Men med den här metoden lägger man ju verkligen fokus på A-hindret separat. Jag ska plocka fram min lydnads ram (tränat in rutan med den) och testa på A-hindret;-)En fundering bara, någon tanke med att ramen ska ha höjd? Är det för att forma språnget bättre lr? Tänkte på bort tagningen av hjälpmedlet, det är ju lättare att ta bort en hjälp som inte varit mindre synlig från början.Men, men jättekul inlärnings initiativ, de är kul när folk vågar prova på nya saker. För som du säger det är roligt att klura;-)

2011-09-11 @ 12:07:16
URL: http://www.keepiteasy.se
Postat av: Åsa Emanuelsson

Å jag gillar själv denna metod och kan varmt rekommendera den DVD som finns- Rachel Sanders' Reliable Running A-Frames DVD - Funderade på att bygga om Ell men hon är ju som en spindel... Och min Nap har det gratis i sig. Men Dennis nya Zonique kommer tränas efter denna metod :)Fick veta av danskarna att Rachel som även har "uppfunnit" bump-träningen, att hon själv har helt övergått till "box-träningen" :)

2011-09-12 @ 08:43:59
URL: http://www.ttag.se
Postat av: maja o zoro

ser jätte bra ut, fick lite glöd till att prova:)fin hemsida oxå :)

2011-10-15 @ 19:46:57
URL: http://majazoro.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0