A-hinder med hjälp av (k)RAM

Jag har länge varit sugen på att testa metoden med "ram" för att få hunden att ta kontaktfältet på A-et. Har inte hittat information om detta och var inget sugen på att betala för en instruktionsvideo med tull från USA. Därför låg träningen på hyllan tills nu och jag satte igång träningen utan att ha fått mer information än att hunden ska trampa i ramen.

Därför har jag utvecklat metoden till min egen och tänkte här ge en kort beskrivning av hur jag gjort och tänkt med ramen eftersom några frågat! Detta är kanske inte i närheten av vad den ursprungliga metoden går ut på, men jag får väl kalla den (k)RAM. (Kit Rusar Aet Megafort) :P
Träning

1. Hunden får belöning när den är i ramen, jag klickade hunden att vilja vara i ramen och belönade med godis. Detta steg går fort om du har en operant tränad hund som fått tänka tidigare.
2. Ta lite ansats mot ramen och belöna
3. När steg 2 funkar enligt kriterierna, speed-bump på lagom ansats (largehund ca 6 fot) innan ramen och ta sats för att komma med fart in i ramen. Belöna först I ramen.
4. Upprepa steg 3 men belöna EFTER ramen när hunden trampat i ramen med ett ordentligt kliv. Din tajming börjar bli viktig, om hunden hoppar över ramen 3 ggr på raken, backa tillbaka till steg 1.
5. När detta fungerar tillfredsställande: lägg ramen på ett lågt A-hinder.  Lyft upp hunden på nedfartens övre del och släpp, hunden ska trampa i ramen och få belöning- jag belönade med leksak efter eftersom min hund älskar leksaker framför godis.
6. När detta fungerar: dags att avancera för att inte ligga kvar för länge på lågt A-hinder. Höj A-hinder något och börja ta A-et från början med ansats. Belöna BARA när hunden tar ett språng i ramen. Om hunden hoppar över, förbli tyst och prova från början. Om hunden gör fel tre gånger på rad-gör en paus, fundera på att backa i träningen. (Detta är vanligt sunt förnuft- jag låter aldrig mina hundar göra fel en fjärde gång)
7. Tänk på att A-et är ett slitsamt hinder. Jag brukade ta max 7 A-hinder vid varje träningstillfälle.
FILM
Filmen visar från steg 6. Innan jag filmade hade Kit tagit ramen på lågt A-hinder 2 ggr innan jag avancerade.
Steg 1-5 gjordes på 2 träningar a´5 minuter.
OBS! detta är individuellt och beror på en hel rad faktorer såsom din och hundens vana att arbeta operant
Jag får återkomma med vidare steg och resultat längre fram- vet inte hur jag kommer utveckla det hela, har dock en målbild i huvudet och det är att Kit fortsätter att göra A-et som hon gör de sista tre repetitionerna på filmen på fullhöjd och utan ram- på tävling! Men det är långt dit!
Detta är för mig det bästa med att vara hundtränare- att få klura!!

Lycka till med din hund!
Veronica, xlntdog

RSS 2.0