Tävla och döma samma dag

ÄNTLIGEN!!!

Om jag har förstått det hela rätt är det nu till 99% säkert att man kommer att få tävla och döma samma dag inom agilitysporten. Detta är något som jag önskat flera år och skrivit på agilitylistan och diskuterat med folk. NU tror jag äntligen att det blir sanning.
Jag tror att detta medför en stor utveckling för agilitysporten.

1) Fler agilityutövare kommer vilja utbilda sig till domare.
2) Tävlingsarrangörer kommer förmodligen inte vara rädda att inte få domare, fler tävlingar?
3) Bra kompetens hos uppdaterade domare som tävlar själv och är aktiva
4) Jag tror det kommer bli mer tryck på de olika domaruppdragen vilket ger en viss konkurrens och förhoppningsvis kvalitetshöjning av domarens arbete och banritning. En duktig och bra domare kommer få fler uppdrag. (Inte för att vi har några dåliga domare- men i teorin! :)7
Vad som möjligtvis kan ses som en nackdel är ju faktumet att det blir ett extra pusslande för tävlingsarrangörerna som ska ordna upplägget om det blir flera domare som ska tävla och döma. Men här tror jag att det kan bli så att tävlingsarrangörerna har möjlighet att ställa krav om det kommer fler domare.
Jag är personligen både tävlingsförare, instruktör och domare. Och just i den ordningen också. Jag sätter alltid eget tävlande och kurser före domaruppdrag vilket gör att jag dömer få tävlingar under ett år. Nu kommer det förmodligen bli andra bullar.
Tänk er själva att kunna tävla en klass med hunden och döma en annan. Du kan aktivera din hund, få ekonomisk ersättning för ditt uppdrag, reseersättning och kanske någon som erbjuder boende. High Five!
Angående reseersättning och arvode så är det något som bör diskuteras. Tävlar man ena klassen och dömmer den andra så är det tveksamt om man ska ha full reseersättning. Arrangören måste ju ta dit en till domare och är det en liten tävling måste ju ekonomin gå ihop. Här blir det förmodligen diskussioner framöver, men jag är säker på att det blir en bra lösning.
På dania cup i sommar ska jag döma 1-2 dagar. Alla som är inbjudna får en "resesumma" som är ganska väl tilltagen, boende hela veckan och mat PLUS att man får tävla inoff-klasserna samma dag som gör att man fortfarande kan kvala till slut-finalen. Kan man tacka nej till det?
Som sagt, jag ser positivt på detta. Jag är också säker på att det finns gott om domare som fortfarande bara vill döma en dag utan att tävla och jag tror att problemet med  att " min egen hund springer på bana jag ritat" kommer elimineras helt. Dels för att sporten är ganska "familjär" och för att jag tror och hoppas att domare och tävlingsledare är både ärliga och inte rädda för att säga till om ett misstag håller på att ske.
Hur ser ni andra på detta?

RSS 2.0