Vårstädning

Idag har Kristian och jag vårstädat på tomten. Det innebär att röja och elda kvistar. Det är riktigt roligt att se skiten brinna upp och bli till en liten rykande hög till slut. Det bor nog en liten pyroman i mig.

Förutom pyromani har jag även hunnit med en halv mil cykeltur med hundarna och lite agilityträning, med betoning på lite.

På sista tiden har det blivit fokus på Kits vallning men idag kunde vi fortsätta lite med slalomträningen. Idag tog hon faktiskt fyra pinnar på rak linje för första gången. Tekniken ser kalasbra ut- ska se om jag kan få till en filmning. Hon är mycket låg och kör enbens-tekniken, perfekt! Tror det blir fint när det blir färdigt- hon är riktigt snabb. Har precis börjat med balansbommen och hon trampar på lock, endast ansats från nedfarten. Ser också fint ut än så länge!

Excel, Joplin och Femme fick köra lite slalomingångar och kontaktfält på balansen.

Femmes
fokus ligger på att pressa farten och låta henne jobba självständigt på hinder. Här är en bild som Petra Strand tagit, från en träning tidigare i veckan. Men kan se att jag är på avstånd och röststyr henne över hindret till höger. Femme väljer oftast tightaste vägen och är ekonomisk i hoppningen- nu är det lite jävlar anamma vi tränar på, idag gick det fint och jag hoppas att Femme kommer trycka på lika bra på tävling som hon kan göra hemma framöver!

Tight


Som ni kanske sett så har jag tagit tag i Kits vallning på riktigt. Det är så himla roligt och jag är väldigt glad att jag fått en hund som Kit. Jag har ju tävlat vallning med Excel och vill tävla mer om det känns rätt. Och det gör det med Kit. Här om dagen hos Petra gick vi ut på stora fältet och vallade efter att ha varit i 25-an. Kit skötte sig otroligt bra! När vi var på större yta kunde jag enklare ta tag i cirkelarbetet och få henne att flanka. I 25an ville hon inte riktigt runda utan bara fösa rakt fram. Jobbade som Derek S visade förra sommaren och Kit svarade mycket bra och höll ut fin från flocken. Kunde tom få till små minihämt. Kit föste duktigt och självständigt på avstånd och jag är glad att jag ska få experthjälp imorn. Med en pärla som Kit vill jag inte göra en massa missar i början- så jag ser fram emot Eva Karlssons hjälp!

Här är ännu en bild från Petra Strand. Kit föser. Mattes mums-mums!
Tack så mycket Petra för härliga träningar och fina bilder! <3

 

Imorn blir det ännu en härlig dag i vallhagen med Eva och Mia Avena- guh va skoj vi kommer ha!!


Ny blogg!


Nu överger jag min gamla blogg och testar en fräschare variant. Jag har länge tyckt att gamla bloggen varit ful och att texten man skriver kommer i ett grötigt format, med dålig överblick.

Hoppas nu att denna blogg svarar bättre till mina estetiska förväntningar!



VALLNING

Våren är här och med den kommer diverse hundaktiviteter som ett brev på posten. Jag har äntligen tänt till igen på vallningen och tre underbara dagar har spenderats i fårhagen på senaste tiden. Två gånger hos Petra Strand som har Femmes kullbror Mick och en gång på Agdala.

Första gången jag var hos Petra hade jag noll förväntningar på min ungtik, Kit, som är 14 månader. Hon hade träffat får ca 4 ggr i sitt liv och varje gång hade det varit "high chaparal" och röj.  Vi började i fårhuset och jag hade Kit hårt kopplad och väntade på röjet. Kit smakade ull ett par gånger, men fick åtsägning och då lugnade hon ner sig och jobbade. Jag släppte kopplet och min vallhund blev född! :D

Glädjen jag kände när Kit började jobba kan inte beskrivas i ord, det är faktiskt sant. Endast den person som har en hund som är avlad för en uppgift och är med när hunden upptäcker sina egenskaper för första gången kan förstå vad jag talar om.

Petra och jag flyttade upp till 25:an ( en inhägnad på 25x25 m) och fortsatte med arbetet. Även där var glädjen stor!


Några bilder på Kit tagna första passet med min kamera, men Petra Strand som fotograf:







Här är en bild på Petras hund Mick när han vallar på avstånd. Mick är en fröjd att titta på!




I måndags var vi åter igen i Petras hage, efter ett härligt pass agility. Eva Karlsson från Kennel Seglinge var också med.

Jag fick fin hjälp med Kit och Eva tyckte att vi skulle börja fösa. Eftersom jag blir som ett mähä i hagen när folk tittar på så fick snälla Eva VISA vad hon menade. Vi körde med lina och Eva visade vad jag skulle titta efter och hur jag skulle göra- Kit fattade snabbt.

Det var SÅ roligt att jobba med Kit. Den enda svårigheten var att sedan kunna skicka henne åt olika håll, eftersom hon trodde att jag ville att hon skulle fösa när jag satte igång henne. Men det tror jag släpper ganska fort!

Här är några bilder på arbetet som Petra Strand tagit med sin kamera:


Foto: Petra Strand

Foto: Petra Strand

Foto: Petra Strand

Foto: Petra Strand


Femme

Jag tog ut Femme i 25:an också. I ärlighetens namn så hade jag lagt vallningen på is med henne. Det har skurit sig lite mellan oss och jag blev lätt irriterad när hon visade osäkerhet (mycket dumt). Eva kom till undsättning och Femme gick riktigt bra och tog snygga flanker och ändrade inställning till fåren ganska snabbt. Ett litet hopp tändes och jag tänker ge Femme en ny chans, fast med låga krav.


Excel

Excel är min 7-åriga hund som faktiskt inte vallat ordentligt sedan 2006 när hon tog sitt 1:a-pris i ÖK. Det är 3,5 år sedan. Trots detta var hon så duktig ute på stora fältet att jag bara ville pussa på henne. Hon gjorde det så himla bra och var jätteduktig i fråndrivningen. Min älskade Ellen! Om jag komme in i vallsvängen igen så är det inte omöjligt att vi gör en start eller två till hösten. För om hon jobbar så bra som igår efter 3 års "vila" så är det ju inga problem att sätta igång träningen. Utfallet av agilitysäsongen får avgöra.

Foto: Petra Strand


En bild på Kelli som är Evas hund. Fin tik på 12 månader.




Ja, det är underbart med hundar och hundträning. Igår var jag på Agdala ensam och jobbade med de verktyg som Eva gett mig och jag var så glad och nöjd när jag åkte där ifrån! Hundarna hade jobbat extremt bra och jag kom också på att de är helt motsatsen av varandra i hagen, åtminstone efter det passet. Kit går gärna rakt fram och föser och Femme har väldigt fina flanker. Femme är som en jäkla vessla och jag tror kanske jag får jobba mer med hennes tempo än med Kits? Men så är kullbror Mick också- allt ska gå så snabbt som möjligt om man själv får välja!

Åh. Nu vill jag valla mer. Vilken tur att jag har två vallpass inbokade i kalendern framöver! :D

***

Här om dagen kom jag fram till:

"Det intressanta med agility är att ju roligare man har, desto bättre går det"

Istället för agility kan man ju stoppa in exempelvis vallning, eller varför inte livet?
Kanske det är det som är meningen med livet- att ha så roligt man kan???


Veronica


RSS 2.0